Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΛΙΟΔΕΝΔΡΑ ΚΑΙ ΡΟΔΙΕΣ ΕΛΣΑ ΦΑΡΑΖΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΙΔΑ

Μια λευκή μέρα ρίχνει φως,
Μια μαύρη μέρα ρίχνει σκοτάδι" (τούρκικη παροιμία)

Πόσο κατανοητός μπορεί να είναι ένας έρωτας μεταξύ μιας Ελληνίδας, της Αλεξάνδρας και ενός Τούρκου, του Μπεράτ ;
Η Αλεξάνδρα σπουδάζει και παράλληλα εργάζεται στη Νέα Υόρκη.
Εκεί γνωρίζει τον Τζαν όπου γίνονται φίλοι και ύστερα από πρόσκληση του ίδιου, βρίσκεται ξαφνικά στην Κωνσταντινούπολη, στην πόλη του. Ο Μπεράτ, ο αδερφός του, την ερωτεύεται με την πρώτη ματιά!
Η συγγραφέας ζωντανεύει μια ιστορία αγάπης ανάμεσα σε δύο ανθρώπους που τους χωρίζουν πολλά άλλα τους ενώνει η αγάπη! Γιατί η αγάπη δεν γνωρίζει από σύνορα, από χρώματα κι από θρησκείες!
Στην Ελλάδα της ύφεσης, των μνημονίων και του μη βιώσιμου χρέους και στην Τουρκία με την επεκτατική πολιτική της, με την προσπάθεια της να εισχωρήσει στην Ευρώπη, οι δύο λαοί συνεχίζουν να ζουν με τα σωστά και τα λάθη εκείνων που διαμεσολαβούν και φροντίζουν για την προκοπή τους.
Πόλεμοι, τρομοκρατία και ανισότητα συνεχίζουν να βρίσκονται στην κορυφή της λίστας των γεγονότων που ταλανιζουν τον πλανήτη Γη!
Αυτοί οι δύο νέοι σ αυτήν την μυθιστορία, μας μαθαίνουν την αλληλεγγύη, τον σεβασμό του ενός στα δίκαια του άλλου, την τιμή και την αξιοπρέπεια, μα πάνω απ' όλα την αγάπη!
Έχουμε ξεχάσει πως η χώρα μας ήταν ένας τόπος που συνέδεε το κάλλος με την αρμονία, που ανέδειξε φιλοσόφους, τέχνες και την αρχή του δημοκρατικού πολιτεύματος, διατηρώντας ανά τους αιώνες αμείωτη τη γοητεία του.
Ξεχάσαμε πως είναι ένας τόπος που η ιστορία του μοιάζει με παραμύθι.
Υπάρχει όμως η Ελλάδα αυτή, η Ελλάδα που πίσω από εικόνες του σημερα, μας χαρίζει απλόχερα έναν κόσμο αθέατο από θεούς, ημίθεους και μυθικούς ήρωες που την διάλεξαν για κατοικία τους.
Υπάρχει η Ελλάδα που προσκαλεί και προκαλεί εκείνους που την επισκέπτονται να αναμετρηθούν με το αδιαφιλονίκητο μεγαλείο της.
Από την αλλά πλευρά υπάρχει η Κωνσταντινούπολη, η πόλη της καρδιάς όλων των Ελλήνων. Και κάπου εκεί έρχεται η σύγκρουση.
Σύγκρουση συμφερόντων;
Σύγκρουση λαών ;
Σύγκρουση κυβερνήσεων;
Το σίγουρο είναι ότι "κάποιοι" φροντίζουν να διατηρούν τη φωτιά της πολυετούς διαμάχης και να την κρατάνε άσβεστη από γενιά σε γενιά!
Αυτοί οι δύο ερωτευμένοι, πάνε κόντρα προς όλους και όλα!
Προκειται για ένα βιβλίο αφιερωμένο στην αγάπη και στον έρωτα, στην ηθική και στην αξία των ανθρώπων ανεξάρτητα από την καταγωγή τους.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που γεννά ερωτήματα.
Έχω την αίσθηση ότι όλοι κάποια στιγμή θελήσαμε να τα απαντήσουμε αλλά είμαι σχεδόν σίγουρη ότι όσο υπάρχουν κυβερνήσεις που το κέρδος και το ξεπούλημα είναι ο μόνος στόχος τους κι όχι ο ίδιος ο άνθρωπος, δε θα πάρουμε ποτέ απαντήσεις!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου