Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΟ ΣΤΟ ΚΑΤΙ Ε.Ν.ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

 Μοναξιά!
Τι να είναι άραγε η μοναξιά;
Τρώγεται ή μήπως τη φοράς;
Μήπως την κουβαλάς μέσα σου;
Είναι η καλύτερη παρέα σου ή.... μήπως είναι κατάρα;
Όχι, η μοναξιά δεν είναι κατάρα. Ένα τεστ αντοχής του εαυτού σου είναι. Θέλεις να δεις, βρε παιδί μου, αν την αντέχεις. Θεωρείς τον εαυτό σου δυνατό και.... ξέρεις τι λένε για τους δυνατούς!

Ο ήρωάς μας, λοιπόν, είναι ένας δυνατός άνθρωπος. Δεν έχει ανάγκη από φίλους, από παρέες, από γείτονες και από συναδέλφους. Δεν έχει ανάγκη τον έρωτα!
Δεν είναι μαρτύριο για αυτόν η μοναξιά. Λύτρωση είναι!
Πηγαίνει βόλτα όποτε θέλει αυτός, τρώει ότι και όποτε θέλει αυτός, κοιμάται και ξυπνά ανάλογα με τις επιθυμίες του. Είναι αυτός που αντέχει να στήσει τον εαυτό του μέσα σε τέσσερις τοίχους και να μελαγχολήσει με τα αγαπημένα του τραγούδια με ένα ποτό στο χέρι. Δεν αισθάνεται μόνος, γιατί έχει για παρέα τον καλύτερό του φιλο: τον εαυτό του!

Όχι, δεν είναι τρελός, μην τον λυπάσαι! Ξέρει να πορεύεται, ξέρει να γκρεμίζει και να χτίζει σπίτια, ξέρει να στήνει μαγαζιά, και μάλιστα, χωρίς την παρέμβαση κανενός.
Ξέρει, γνωρίζει πολύ καλά την αξία του και αγαπά την μοναξιά του, γιατί στο κάτω-κάτω, δεν του την επέβαλε κάνεις. Μόνος του τη διάλεξε ανάμεσα από άλλες προτάσεις.

Κάπως έτσι και με αυτή τη λογική, ο συγγραφέας τράβηξε την προσοχή μου. Μου δημιούργησε πολλές εικόνες αλλά και δεκάδες συναισθήματα, που δεν το κρύβω, ήρθαν σε αντίφαση και για να το προχωρήσω και λίγο παραπάνω, σε σύγκρουση μεταξύ τους!
Ο άνθρωπος αυτός μου πρόσφερε την πιο ουσιώδη συζήτηση της ζωής μου, μια συζήτηση που έκανα με τον δεύτερο εαυτό μου: τη φωνούλα αυτή, που όλοι έχουμε μέσα στο κεφάλι μας, τη φωνή αυτή που θυμώνει όταν τη διακόπτεις, που γελά όταν συμφωνείς μαζί της και που στρέφεται εναντίον σου όταν σε βρίσκει απέναντί της.

Μεσα σε αυτό το βιβλίο, λοιπόν, ο πρωταγωνιστής μού επέτρεψε να του κάνω παρέα, να τον συντροφεύσω κάποιες νύχτες όταν το κλίμα ήταν βαρύ. Σε εκείνα τα βράδια της παρέας μας, αντιλήφθηκα ότι είχα γίνει ένα μικρό κομμάτι της ψυχής του.
Μου μιλούσε, με κοιτούσε και έδινε την ωραιότερη παράσταση της ζωής του, δίχως να ντρέπεται, δίχως να κρύβεται.

Σήμερα, δε σας γράφω όλα αυτά για να αγοράσετε αυτό το πόνημα.
Σήμερα, θέλω να σας προσκαλέσω αλλά και να σας προκαλέσω παράλληλα, να αφεθείτε στα χέρια του.
Σήμερα, σας υπόσχομαι ότι την επόμενη φορά που θα περάσετε το βράδυ μόνοι σας, στον καναπέ σας, δε θα αρχίσετε τα τηλέφωνα!
Συγχαρητήρια Ε.Ν. Χατζόπουλος


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου