Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΒΟΥΡΚΩΤΗ, ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΠΟΥ ΝΟΜΙΖΑΝ ΠΩΣ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΙΟΥΛΙΑ ΖΑΝΝΑΚΗ ΛΙΑΛΙΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ GUTENBERG

"Γλυκόπικρες θύμησες, ζυμωμένες με γήινα υλικά, τυλιγμένες στην ομίχλη, στις θολές απουσίες, στις αόρατες παρουσίες. Άνθρωποι μετέωροι ανάμεσα σε γη, ουρανό και θάλασσα. Αλαφροΐσκιωτοι..."

Αναμνήσεις μιας παιδικής ηλικίας κατακλύζουν τις σελίδες αυτού του βιβλίου. Η Βουρκωτή, το χωριό που νόμιζαν πως δεν υπάρχει αντιπροσωπεύει όλα τα χωριά τα ξεχασμένα, τα αφημένα στον ανελέητο χρόνο, με την ελπίδα και της υπόσχεση της επιστροφής.
Η συγγραφέας, της οποίας το βιογραφικό δεν υπάρχει μέσα στο βιβλίο, κάποτε - κάποτε ανοίγει το παλιό μπαούλο και φανερώνει από μέσα το ξεθωριασμένο βιβλίο των γλυκόπικρων αναμνήσεών της.
Όλα μπερδεμένα, όλα ανακατωμένα μέσα στη μνήμη της και στην ψυχή της, μας αφηγείται την καθημερινότητα των συγχωριανών της. Μια καθημερινότητα απείραχτη στο πέρασμα των χρόνων γεμάτη λύπες και χαρές, πνιγμούς ναυτικών αλλά και επιστροφές γεμάτες αγκαλιές και φιλιά!
Πρόκειται για μία κατάθεση ψυχής με τη μελαγχολία διάχυτη που σε τυλίγει με το πέπλο των θαυμάτων και των προκαταλήψεων. .
Η Βουρκωτή της Άνδρου κρατάει σφιχτά και μάλιστα κλειδωμένα και μανταλωμένα τα ήθη και τα έθιμα της.
Η Ιουλία Ζαννάκη-Λιάλιου νανουρίζει γλυκά τα όνειρά της, κλείνει τα μάτια κι επιστρέφει!
Για απαιτητικούς αναγνώστες που ψάχνουν απεγνωσμένα αυτό το κάτι άλλο μέσα σε σελίδες πασπαλισμένες με ζωη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου