Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΤΙΚΟ ΖΩΗΣ ΜΑΡΗ ΙΩΑΝ. ΤΣΑΜΑΚΙΔΟΥ-ΠΑΠΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΦΑΟΣ

"Για εκείνους που χάθηκαν, έχασαν, βρέθηκαν και έχουν... "

Η Μαρούσκα είναι η θετή κόρη της Χρυσηίδος και του Φίλιππου. Το μαθαίνει σε μικρή ηλικία, εντελώς τυχαία, στην ηλικία εκείνη που τα παιδιά είναι στην αρχή της γνώσης, της κατανόησης και της αλήθειας.
Τα χρόνια περνούν, παρέα με το αγκάθι που καταφέρνει να το κρύψει πολύ καλά από τη θετή της μητέρα, η οποία λατρεύει την κόρη της καρδιάς της!
Όταν φεύγει από τη ζωή, ένας αγώνας ξεκινά για τη Μαρούσκα. Και, όπως λέει κι ο σοφός λαός μας "όποιος ψάχνει, βρίσκει", έτσι και αυτή κατάφερε και βρήκε τις ρίζες της. Η επιθυμία να γνωρίσει τη βιολογική της μητέρα, της είχε γίνει πια - και όχι άδικα - ένας βασανιστικός καημός.

Ας πάρουμε, όμως, τα γεγονότα από την αρχή.
Από κοριτσάκι μικρό, μαθαίνει την αλήθεια και, όπως είναι λογικό, βιώνει την απώλεια. Καθώς μεγαλώνει, αντιλαμβάνεται πια, ότι το κόστος της απώλειας αυτής είναι μεγάλο.
Το να μη μάθει η θετή της μητέρα ότι η αγαπημένη της κόρη ξέρει την αλήθεια είναι μια σταθερή της απόφαση που δεν την παραβαίνει ποτέ. Η απώλεια, όμως, ήταν μια κατάσταση, που θέλοντας και μη, την πέρασε μόνη της. Η θλίψη είναι μόνιμη σύντροφος μέσα της και η ανάγκη της για να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσο περνά ο καιρός, θεριεύει.
Η απόρριψη της μάνας έρχεται και στεριώνει, και ένα θεόρατο "γιατί;" την αναστατώνει και επηρεάζει την ενήλικη ζωή της. Ο δρόμος που θα ακολουθήσει φαντάζει μονόδρομος. Δεν έπαψε ποτέ να παρατά τον στόχο της, την εύρεση της βιολογικής της μητέρας.

Το συναισθηματικό κόστος για αυτά τα παιδιά είναι μεγάλο. Γεννιούνται μέσα τους ερωτήματα που κανείς δεν μπορεί να απαντήσει. Βέβαια, οι θετοί γονείς είναι πολύ σημαντικό να διαμορφώσουν τις κατάλληλες συνθήκες, ώστε το παιδί να νιώθει ασφάλεια και εμπιστοσύνη. Είναι απαραίτητο να καταφέρουν να παραμερίσουν, σε μεγάλο βαθμό, τη θλίψη του.
Η επικοινωνία επιβάλλεται να είναι ουσιαστική και ειλικρινής. Τα συναισθήματα του παιδιού θα κατευθύνουν τα ερωτήματά του και για αυτό τον λόγο, καλό είναι, από μικρή ηλικία να πιστέψει ότι οι γονείς αυτοί θα τού κάνουν τον κόσμο ομορφότερο.
Στην περίπτωση της ηρωίδας μας, ο δεσμός της αγάπης ήταν πολύ ισχυρός. Η Μαρούσκα, βίωσε υπέροχα χρόνια κοντά τους και η εύρεση της αλήθειας ήταν το μόνο ζητούμενό της.

Πρόκειται, λοιπόν, για ένα βιβλίο όπου η κυρία Μάρη Τσαμακίδου Παπαποστόλου, μας διηγείται τη ζωή της.
Ο λόγος της είναι μεστός, η ροή της έντονη και συνεχής!
Η γραφή της ορθή και σωστή, όσον αφορά τη χρήση των ελληνικών, κάτι που εκτιμώ ιδιαίτερα στους συγγραφείς.
Πλούσιο σε συναισθήματα το βιβλίο της και, αρκετά συγκηνισιακό. Μπήκα μαζί της σε διαδικασία να ψάχνω μέσα στα χρόνια της, τη δική της αλήθεια.
Είναι ένα δύσκολο θέμα, που ως παθούσα η ίδια, μας μεταφέρει σε μέγιστο βαθμό την σκληρή πραγματικότητα των παρατημένων παιδιών σε κάποιο ίδρυμα, αλλά και από την άλλη πλευρά, την ευτυχισμένη ζωή που της χάρισαν οι θεοί της γονείς.
Ένιωσα την αγωνία της και τη στενοχώρια της, και αυτό οφείλεται στην ίδια γιατί δεν μού χαρίστηκε. Με τράβηξε από το χέρι και μου διέλυσε το ροζ συννεφάκι, που ενδεχόμενα, με είχε καλύψει.
Γράφοντας την άποψή μου, συνειδητοποιώ ότι δε θέλω να σας πείσω να διαβάσετε ένα ακόμη βιβλίο. Θέλω, μόνο, να σας μεταφέρω την αξία του ανθρώπου!
Συγχαρητήρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου