Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΑΝΘΟΣ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΙΩΑΝΝΑ ΓΚΑΝΕΤΣΑ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΝΙΚΑΣ

Όταν ο Οδυσσέας μετακόμισε στο Εδιμβούργο για να εργαστεί ως γεωπόνος - ερευνητής στον Βασιλικό Βοτανικό Κήπο, το μόνο που δεν φαντάστηκε ήταν ότι θα ερωτευτεί. Η συνάδελφός του, η Φρέγια, κατέκτησε την καρδιά του και, μάλιστα, από την πρώτη στιγμή.
Η Ιωάννα Γκανέτσα, με τη μοναδική γραφή κι ευαισθησία της- κι αυτό το επισημαίνω- ζωγράφισε ολόκληρο τον Κήπο μέσα σε ένα βιβλίο. Πρόσθεσε μέσα του δύο μορφές, δύο σκέψεις, δύο αλήθειες. Ο ήρωάς της ήρθε αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό όταν η Φρέγια, μια ύπαρξη διχασμένη ανάμεσα σε δύο πρόσωπα, διείσδυσε στα άδυτα του μυαλού και της προσωπικότητάς του.
Αυτό το βιβλίο, με εργαλείο την πυξίδα της ψυχής του, με οδήγησε στη μοναχικότητά του αλλά και στην ευαίσθητη ψυχοσύνθεσή του. Το σκοτάδι ερχόταν σε τακτά χρονικά διαστήματα με συνέπεια να αγωνίζεται, όσο πιο έντονα μπορούσε, και με όλες του τις δυνάμεις, για να ξεφύγει.
Η συγγραφέας, με γλαφυρή ματιά και πένα, μού εξήγησε με τον υπέροχό της λόγο ότι η ιδιοσυγκρασία ενός ερωτευμένου ανθρώπου διαλύεται! Με απόλυτη αυθεντικότητα, με περιπλάνησε σε μέρη απάτητα πάνω στον καμβά της και με το πολύχρωμο πινέλο της μού υπογράμμισε με ικανότητα τα λαμπερά ερωτευμένα μάτια.
Σε κάθε σελίδα αυτού του μυθιστορήματος γινόμουν όλο και πιο πλούσια σε δράση, πάθος, αλλά και σε άρνηση και ανασφάλεια. Η σύγκρουση ήταν αναπόφευκτη.
Ένα βιβλίο - μαχητής και αγωνιστής στη σημερινή εποχή, στην εποχή της απομόνωσης και της μοναξιάς.
Με ένα μεγάλο χαμόγελο, λοιπόν, αντιδρώ στο "πείσμα των καιρών", όπως λέει και η ίδια και με σιγουριά δηλώνω ότι είμαι υπέρμαχος υποστηρικτής της, πλέον, σ αυτόν τον υπέροχο πίνακα!
Η αποστολή είναι μία και μοναδική.
Να ξαναγεννηθεί μέσα στις καρδιές μας η παιδικότητα, η ορμή, η ένταση και η αλήθεια του έρωτα.
Μόλις απέκτησες μια ακόλουθο του πνεύματός σου!
Συγχαρητήρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου