Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΒΑΘΙΑ ΝΕΡΑ ΕΥΔΟΚΙΑ ΣΤΑΥΡΙΔΟΥ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΩΚΕΑΝΟΣ

"Μυστικά κρυμμένα κάτω από μαξιλάρια
ποτισμένα με δάκρυα.
Μυστικά που σύρθηκαν από τα σοκάκια
του Κάστρου ως τις όχθες της Λίμνης.
Ζωές που παραδόθηκαν στον βαρκάρη
πριν την ώρα τους κι αναζητούν δικαίωση".

Η συγγραφέας Ευδοκία Σταυρίδου μας υποδέχεται στην αρχοντική πρωτεύουσα της Ηπείρου, στο Κάστρο της αλλά και στην Λίμνη με τις ονειρικές ομίχλες με παρέα της το Νησί που ακόμη αντιστέκεται.
Μερικά βήματα είναι αρκετά για να μας μεταφέρουν σε μια άλλη εποχή και να θυμηθούμε τους ιστορικούς έρωτες που γεννήθηκαν μέσα στο Κάστρο, τους ψαράδες που πηγαινοέρχονται στο Νησί και δεσπόζει στα νερά της Λίμνης.
Μια πόλη ανεξάντλητη, μια πολιτεία γεμάτη θρύλους που αφορούν ανθρώπους με σάρκα και οστά.
Ο Μιχάλης συναντά τη Μαργαρίτα και το αντάμωμά τους αυτό τον μεταμορφώνει. Βρήκε τη νεράιδα του, την όμορφη και λυγερή νέα με τα κατάμαυρα μακριά μαλλιά και τα ζωγραφισμένα κόκκινα χείλη. Το πρόσωπό της ένα φωτοστέφανο και οι δυο τους, πρωταγωνιστές πια, στο πιο αγαπημένο παραμύθι του.
Μόνο που το παραμύθι θα δώσει τη θέση του στην αληθινή ζωή και ο έρωτάς του θα αναστατώσει την πόλη των Ιωαννίνων.
Οι κάτοικοι θα ζήσουν τον απόλυτο τρόμο. Η Λίμνη θα κρύψει μυστικά και το "δίκιο" αναζητά τον ένοχο. Κάποιοι φταίνε και πρέπει να πληρώσουν!
Η Μαργαρίτα παρασύρεται σε κρυφά ερωτικά μονοπάτια που τελικά θα αποβούν μοιραία για την ίδια της τη ζωή. Η οικογένειά της μαζί με την ίδια θα πληρώσουν ένα πολύ ακριβό τίμημα εν αγνοία τους.
Με ωμή, σκληρή και ρεαλιστική γραφή η συγγραφέας μάς παρουσιάζει μια ιστορία που έχει αληθινές πτυχές στα εσώτερα της. Μας παρασέρνει μέσα στο Κάστρο και μας επιτρέπει να μάθουμε τα μυστικά των ηρώων της μέσα από κρυφές συμφωνίες και τραγικές καταλήξεις.
Νιώθω ότι πρέπει να αναφέρω σ'αυτό το σημείο ότι το δεύτερο βιβλίο της Ευδοκίας Σταυρίδου διαφέρει και σε γραφή αλλά και σε θεματολογία από το πρώτο. Μας φανερώνει τον εσωτερικό της κόσμο και σε συνδυασμό με την φαντασία της μας δηλώνει ξεκάθαρα ότι είναι αστείρευτα και τα δύο. Άρα, ο πήχης ανέβηκε και έχουμε να περιμένουμε πολλά!
Η πλοκή είναι ανατρεπτική με εικόνες που σοκάρουν γιατί παρουσιάζουν έναν έρωτα παράφρων, ο οποίος μπλέκεται σε αδιέξοδα νερά. Από σελίδα σε σελίδα περισσεύει το χάδι, ο έρωτας αλλά και η τρέλα. Η τρέλα - η μήπως είναι κατάρα; - με βροντερή φωνή μεγενθύνεται μέσα στα τείχη και εξαπλώνεται έξω από αυτά με μοναδικό και μαγικό τρόπο.
Πολύ όμορφες περπατησιές στην υπέροχη και ομιχλώδη πόλη, εικόνες θαρρείς βγαλμένες από παραμύθι. Μόνο που δεν πρόκειται για παραμύθι αλλά για ζωές άρρωστες, γεμάτες φόβο, άγριες και, δυστυχώς, αληθινές.
Πρόκειται για ένα βιβλίο που δηλώνει ξεκάθαρα τις εσωτερικές ανησυχίες της συγγραφέως, γεγονός που είναι ευχάριστο για μας τους αναγνώστες διότι δεν υπάρχει στασιμότητα ούτε στη σκέψη της αλλά ούτε και στη φαντασία της.
Διάβασα ένα βιβλίο που ο έρωτας, ο φόβος και ο θάνατος ήταν οι πρωταγωνιστές και με τα μάτια της καρδιάς μου μπόρεσα και μυήθηκα στα ενδότερα του!
Συγχαρητήρια!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου