Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

ΤΟ ΜΥΣΤΙΚΟ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑΣ ΜΑΚΗΣ ΠΑΝΟΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΝΟΗ

Το μυστικό της παλιάς φωτογραφίας περίμενε πολλά χρόνια ώσπου να αποκαλυφθεί πια μέσα σε άηχα δωμάτια και βουβούς ανθρώπους.
Η ιστορία ξεκινά εκεί γύρω στο 1900 και κάτι. Μια οικογένεια στα χέρια του συγγραφέα γεννιέται κι εγώ, ένας απλός παρατηρητής, περπατάω δίπλα της στο πέρασμα των χρόνων, σε κάθε της στιγμή!
Ξεκινάει, λοιπόν, κάνοντας τα πρώτα της δειλά βήματα, μεγαλώνει, ερωτεύεται, γλεντάει, μαλώνει, γεννάει και πεθαίνει και πάλι από την αρχή. Καινούρια χέρια, νέοι απόγονοι, μα το μυστικό της όμορφης Μαρίας καλά κρατεί. Κανένας δεν μπορούσε να φανταστεί την ιστορία αυτής της οικογένειας.
Προκειται για ένα βιβλίο που ενώνει παρελθόν, παρόν και μέλλον με τρόπο ακούραστο και μεθοδικό.Ο συγγραφέας με την μαγική του πένα με ταξίδεψε στην ορεινή Χαλκιδική. Με πέρασε μεσα από κορφοβούνια και ποτάμια τον καιρό που ακόμη οι Τούρκοι ήταν αφεντάδες μιας Ελλάδας πονεμένης και πληγωμένης.
Η οικογένεια του Νικόλα και της Μαρίας αντέχει πολέμους,φτώχεια και μοναξιά και υπομένει ασάλευτα την όποια πίκρα έμελλε να γευτεί. Αστείρευτες δυνάμεις την κρατούν όρθια και κάποιες φορές την ανασταίνουν.
Ο Στράτος, ο γιος της Μαρίας, παίρνει την σκυτάλη και σ' έναν αγώνα δρόμου μεταξύ νίκης και ήττας δοξάζεται και υποκλίνεται στην Ελλάδα του δικτάτορα!
Η ζωή συνεχίζεται σε μια χώρα που ματώνει!
Οι απόγονοι μεγαλώνουν και ως δια μαγείας οι ρόλοι μοιράζονται δίκαια. Τα αγόρια του Στράτου θα είναι οι συνεχιστές του οράματός του, οι μεταλαμπαδευτές του ονείρου του! Ή μήπως όχι;
Αυτό το βιβλίο είναι ένα μεγάλο ταξίδι που ξεκινά από τα τελευταία χρόνια της Τουρκοκρατίας και καταλήγει περίπου στο τέλος της δικτατορίας.
Φτάνοντας στην τελευταία σελίδα του, έρχονται όλα και φανερώνονται με αποτέλεσμα το χαμόγελο να είναι καρφωμένο στα χείλη. Ήρθε η λύτρωση που την περίμενα και αναρωτιόμουν αν θα έρθει για όλους τους ήρωες.
Μέσα από αυτούς βίωσα την κάθε στιγμή τους με έντονη την απορία μου και την περιέργεια μου αλλά παράλληλα από σελίδα σε σελίδα τα συναισθήματά μου άλλαζαν χωρίς καν να ερωτηθώ ή τουλάχιστο να ενημερωθώ.
Είναι τόσο άρτια δεμένα η πλοκή που δεν χάνεις στο ελάχιστο την σκέψη σου. Γεγονότα, συναισθήματα και σκέψεις συμβαδίζουν στον ιδανικό βαθμό. Η πλοκή και μόνο φτάνει για να είμαι ενθουσιασμένη.
Αλλα όχι, δεν είναι μόνο αυτή η "ένοχος" που αυτό το βιβλίο το αγάπησα και πλέον, συγγνώμη κύριε Μάκης Πάνος, το έκανα δικό μου.
Είναι όλα αυτά τα πρόσωπα που ήθελα απεγνωσμένα να βοηθήσω και μερικά να τα εξαφανίσω.
Είναι η γραφή του συγγραφέα που με όμορφα, στρωτά και κατανοητά ελληνικά, μου μετέφερε το μυστικό μέσα στο μυαλό μου και στην καρδιά μου με έναν τρόπο καταιγιστικό.
Είναι όλες αυτές οι αποσκευές γεμάτες με μυστικά αλλά και πολλές φανερές αλήθειες που κρυβόντουσαν πίσω από ψηλά δέντρα και καθάρια ποτάμια!
Είναι που μιλάει χωρίς ντροπή για την αγάπη και τον έρωτα, για την οικογένεια, τον φονιά και τον πατριώτη και καταφέρνει να φανερώσει σ' εκείνον που θα το διαβάσει τον αληθινό του εαυτό!
Πολλά συγχαρητήρια στον συγγραφέα!
Πραγματικά αναμένω το επόμενο πόνημα σας με λαχτάρα!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου