Τρίτη 1 Οκτωβρίου 2019

Η ΣΚΟΤΕΙΝΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΨΥΧΗΣ... ΤΟΝΙΑ ΚΥΡΙΦΙΔΗ ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΜΙΧΑΛΗ ΣΙΔΕΡΗ

Έχει η ψυχή σκοτεινή πλευρά;
Η Έμιλυ, έφτασε στα είκοσι πέντε χρόνια της "ταΐζοντας" καθημερινά το άγριο θηρίο που ζούσε μέσα της.
Ύστερα από την τραγωδία που χτύπησε την οικογένειά της, η ζωή της τελείωσε. Το δωδεκάχρονο κορίτσι για έξι ολόκληρα χρόνια υπέφερε γιατί το κορμί και η ψυχή της βιάζονταν! Η κακοποίηση που υπέστη ήταν διαρκής και, δυστυχώς, δεν είχε κάποιον άνθρωπο για να τη σώσει.
Όταν πια έφτασε η στιγμή για να σπουδάσει, εγκατέλειψε με ανείπωτη χαρά την οικογενειακή εστία και κατάφερε να πλάσει έναν καινούριο άνθρωπο. Έναν άνθρωπο που το μέλλον του ήταν λαμπρό. Οι εξαίρετες σπουδές της στα ναυτιλιακά ήταν πια γεγονός.
Τα προηγούμενα χρόνια θρηνούσε και υπέμενε. Ο καιρός, όμως, έχει γυρίσματα και η ζωή άρχισε να της χαμογελάει.
Μέλημά της να εκδικηθεί τον άνθρωπο που ήταν υπεύθυνος για όλα τα βάσανά της! Στόχος της ο Έρικ Στιούαρτ, ο μεγιστάνας της Βρετανικής ναυτιλίας.
Η Τόνια Κυριφίδη στο πρώτο της βιβλίο, σκιαγραφεί την ηρωίδα της με τρόπο σαφή και κατανοητό. Εμβαθύνει μέσα στα μύχια της ψυχής της, μας συστήνει το μικρό κοριτσάκι και ξεθάβει ότι καλό και κακό έχει στοιχειώσει μέσα της.
Η Έμιλυ, με πολλά ψυχολογικά προβλήματα αλλά και απωθημένα, έχει βρει τον τέλειο τρόπο εκδίκησης.
Το ερώτημα είναι: θα εκδικηθεί τελικά;
Προσωπικά, αυτές τις μέρες γνώρισα μια γυναίκα ευφυέστατη, με πολλές και ιδιαίτερες ικανότητες όσον αφορά την εργασία της αλλά και μελαγχολική, κλεισμένη στο μικρό σπίτι της, μόνη της, δίχως άλλο σκοπό πάρα μόνο την εκδίκηση. Το μίσος είχε φωλιάσει μέσα της για τα καλά.
Πολλές φορές την δικαίωσα, αλλά ακόμη περισσότερες, την απαρνήθηκα. Αναρωτήθηκα για την ορθότητα των πράξεών της, προσπάθησα να κατανοήσω τις συμπεριφορές της, αλλά, συνειδητά, αντέδρασα. Έψαχνα διακαώς να βρω τις ηθικές και τις αξίες της έστω και σε στοιχειώδη μορφή. Μήπως λειτουργούσε με κάποιον άγραφο κώδικα τον οποίο δεν γνωρίζω; Μήπως είναι λάθος η δική μου ηθική θεωρία;
Το κορίτσι αυτό, βαθιά πληγωμένο, τυφλώθηκε από το μίσος και προέβη σε συμπεριφορές αντίθετες του δικαίου.
Η αλήθεια είναι, πως υπήρξαν στιγμές που αντίκρισε τον εαυτό της στον καθρέφτη ξεκάθαρα. Μέσα από αυτές τις συζητήσεις που είχε με το είδωλό της, ή αν θέλετε, με τον άλλον εαυτό της, είδε ότι οι πράξεις της δεν ήταν σωστές.
Έτσι, η σύγκρουση ήταν μονόδρομος για αυτήν. Ήρθε σε πόλεμο το άσβεστο μίσος της με την σημερινή πραγματικότητα. Ενώ η ψυχολογία της είχε συμβάλλει αποφασιστικά στη διαμόρφωση του χαρακτήρα της και των αξιών της, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρακολούθησα την αλλαγή της. Αυτό το πλάσμα υπαγόρευε στον εαυτό της συμπεράσματα που ήταν αμφιλεγόμενα.
Η συγγραφέας, καθ 'όλα αναλυτική όσον αφορά τις σκέψεις και τα συναισθήματα της ηρωΐδα της, μας τη σύστησε και τελικά μας τη γνώρισε με τον πιο άρτιο και ολοκληρωμένο τρόπο.
Διερεύνησε σε βάθος τις σχέσεις της ηθικής εναντίον του δικαίου.
Δεν μπορώ ξεκάθαρα να κατηγορήσω την Έμιλυ, μού είναι αδύνατο να παραβλέψω την παιδική της ηλικία. Και, έχω την αίσθηση, ότι η συγγραφέας, παρόλο που την "ξεσκεπάζει" μπροστά στα μάτια μας, την αγαπά!
Γιατί, άνθρωποι σαν την Έμιλυ, όταν τελικά αποσύρονται από τις ασυνείδητες περιοχές, είναι αξιέπαινοι!
Κυριφίδη Τόνια μπράβο!


Το βιβλίο μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου